Čo vás priviedlo k myšlienke venovať sa vínam profesionálne?
Martin: K vínu som sa dostal asi ako väčšina ľudí, po ochutnaní pár kvalitných vín som začal viac vyberať a hľadať vína, ktoré mi „sedia“. Najviac ma oslovili kalifornské vína, pričom som ale čím ďalej, tým viac zisťoval, že aj vína z náško regiónu - Slovensko, Morava, Rakúsko, Madarsko, majú svoje čaro a charakter. Takže cez Kaliforniu návrat domov.
Dagmara: Mňa dostal k vínu manžel. Začali mi chutiť práve tie hutné odrody červeného vína ako je Dunaj a zostala som prekvapená, že aj na Slovensku vieme dopestovať a vyrobiť tak kvalitné víno.
Prečo ste sa rozhodli otvoriť vináreň vo Dvoch sýpkach?
Dagmara: Vizuál Dvoch sýpok sa mi od začiatku páčil. Mám rada prienik starého pôvodného s novým moderným a prišla mi celkom príťažlivá predstava nejakého príjemného verejného miesta, ktoré by prinieslo kúsok mestskej atmosféry do lokálnej komunity, kde by sa mohli stretávať nielen obyvatelia novej časti Jaroviec, ale aj pôvodní Jarovčania, ktorí nemali v centre obce veľa možností spoločenského vyžitia.
Martin: Už pár rokov sme Jarovčania a okolo projektu Dvoch sýpok sme chodili doslova každý deň. Vždy sme si hovorili, aké by to bolo skvelé mať tu takýto verejný priestor. A zrazu sme prišli na to, že máme nápad a radi by sme sa na tomto projekte podieľali svojou časťou. Oslovili sme developera a už to nejako išlo.
Aký priestor tu plánujete vytvoriť?
Martin: Plánujeme tu vytvoriť hlavne príjemný priestor, kde sa budú stretávať ľudia radi a o ktorom budú ďalej rozprávať svojim kamarátom a známym. Kapacita podniku je približne 50 hostí a budú u nás vítaní všetci od miestnej komunity mamičiek, „starých“ Jarovčanov až po architektov z Dvoch sýpok.
Dagmara: Zároveň by sme chceli z času na čas využívať priestor aj na rôzne eventy. Chceli by sme zbližovať ľudí aj cez kultúru a poznanie.
O aký koncept pôjde?
Koncept, ktorý sem chceme priniesť je Bratislavčanom už známa Viecha malých vinárov, ktorá prináša to najlepšie z malokarpatských viníc a tradície viech ešte z čias Prešporku. Každá z viech má svoju vlastnú DNA - aj tá naša prinesie typickú atmosféru a ducha malých a lokálnych vinárstiev.
Plánujete aj nejaký bonus pre obyvateľov projektu Dve sýpky?
Plánujeme ekonomický a ekologický bonus pre všetkých našich hostí. A či vymyslíme niečo špeciálne pre domácich z Dvoch sýpok? Ešte sa nad tým musíme zamyslieť.
Dá sa ako začínajúci podnikateľ pripraviť na situáciu spôsobenú pandémiou?
Súčasná situácia okolo koronavírusu je absolútne nová pre všetkých obyvateľov nielen Slovenska, ale celej Európy, veď podobná situácia tu bola naposledy pred vyše 100 rokmi. V každom prípade za úspechom súčasného konceptu stojí aj „take away“, možnosť vychutnať si kvalitné víno v pohodlí domova alebo záhrady či terasy. Tomu zostaneme verní.